Backing Vocals

Wil je (tijdelijk) Backing Vocals in jouw formatie of project?

Voor elk project on stage, studio, radio, tv, etc. kan Vocalisten.nl voor jou een Achtergrondkoor samenstellen. Neem contact op voor de mogelijkheden! 

backings

"Koren is een vak apart"

Backing Vocals, Koor, Achtergrondkoor, Backings. Background Vocals

Koren is een vak apart. Hier bedoelen we ondersteunende Backing Vocals, het Achtergrondkoor. Het is een andere manier van zingen dan Lead Vocals zingen en kan behoorlijk ingewikkeld zijn.

Backing Vocals moeten hun plaats weten in een formatie en daarmee bedoelen we de functie in het geheel; oplettend/alert, soms terughoudend maar gecontroleerd en verfijnd/nauwkeurig zingen. Backing Vocals treden bijna niet op de voorgrond en mengen zich tussen de andere stemmen. Het komt voor dat er in een achtergrondkoor één stem hard bovenuit komt en de vocalist niet gewend is ingetogen samen te zingen. Daardoor kan het koor niet goed kleuren. Backing Vocals letten op volume, timing, intonatie, de eindjes van elke zin (bijvoordbeeld of je niet 3 's' klanken achter elkaar hoort), of alles helemaal synchroon loopt, of de vibrato gelijk loopt, of de inzet van de toon hetzelfde is...Backing Vocals moeten heel flexibel zijn, afspraken maken en samenwerken.

De verborgen functie van een Backing Vocal

Een Gospelkoor zingt bijvoorbeeld met hart en ziel uit z'n tenen met veel volume alsof het een groep Leadvocals betreft die samen een lied ten gehore brengen. Als je een stem met minder volume ertussen zingt, zal deze niet meteen hoorbaar zijn. Wel kan het extra dimensie geven en het koorgeluid 'breder' maken. Dit type stem 'koppelt' bij wijze van spreken de Leadvocals en zorgt ervoor dat het koor één geheel wordt (soms genoemd: een 'matje' leggen). Het aanpassingsvermogen en het bewust zijn hiervan, zijn vaak al het halve werk voor het succes van een goed achtergrondkoor.

Een ander kenmerk van een goede Backing Vocal is dat deze vaak snel de juiste stem kan vinden die nog ontbreekt. Door ervaring leer je de tonen te (onder-)scheiden (diviseren) en kun je snel de verschillende stemmen in een koor herkennen. Gehoortraining zal meer succes boeken.

Backing Vocals weten vaak zelf ook al welke stemtype zij hebben (bereik tussen laagste en hoogste toon), bijvoorbeeld bas, alt, mezzo-sopraan... Zie ook Stemtypes

Dit is een deel van de hele lijst met compententies voor een goede Backing Vocal.

Wil je je ervaring en/of kennis delen? Plaats dan hieronder je reactie!

Een interessante links:
http://www.youtube.com/watch?v=IehDCjAofAA
http://nl.wikipedia.org/wiki/Achtergrondzang
https://sites.google.com/site/stemtechniek/de-moeilijkheid-van-koorzingen
http://www.musicademy.com/2010/01/50-tips-backing-vocals/
http://en.wikipedia.org/wiki/Backing_vocalist

Tarieven Backing Vocals: min. 50 euro - tot 150 euro per uur (studietijd/repetities in overleg).

Inzetfoto: Lodewijk van Gorp met Backing Vocals The Princess Project.

Similar Articles

2 thoughts on “Backing Vocals

 1. Hallo,

  Ik zoek 2 of 3 goede achtergrondzangeressen voor mijn band in de omgeving van Hoorn. De band bestaat hoofdzakelijk uit conservatoriumgeschoolde mensen, maar we bestaan nog niet zo lang. We zitten nog in de fase van naamsbekendheid opbouwen, dus voorlopig kunnen we niet heel veel betalen. Maar de plannen zijn zeer serieus. Mijn muziek is o.a.te beluisteren op http://www.janschneider.nl
  Hebben jullie tips?

  Met vriendelijke groet,

  Jan Schneider

 2. Hoi Jan,

  Ik heb wel interesse.
  Ik ben niet conservatorium geschoold, maar zing al ruim 35 jaar in koren en heb vaak solo gezongen. Ook heb ik regelmatig zangles gehad bij verschillende docenten.
  Ik ben 50 jaar en woon in Zwaag.

Leave a Reply

Top