Zangtip Annemiek Leemans

Fallback Image
Foto: Eva Bours

Allereerst wil ik even kwijt wat een eer ik het vind om zangtips te mogen geven en Jeroen Manuhutu daarin op te mogen volgen! Mijn missie is om elke zanger volledig in zijn kracht te zetten en ik hoop met deze blogs daaraan bij te kunnen dragen.

De weekenden worden weer voller met optredens. Zo stond ik vorige week weer backing vocals te zingen in een theater, wat was dat heerlijk! Maar ook best onwennig. Na bijna 2 jaar niet meer op het podium te hebben gestaan waren er nu weer best veel zenuwen. Het is weer wennen, aan het geluid, het communiceren met de band en zingen zoals je geoefend hebt. Want een optreden oefenen kan bijna niet.

Nu werk ik samen met prestatie psycholoog Maryline Lapaire en zij leerde mij de techniek van visualiseren. Daarbij maakt het niet uit of je daadwerkelijk in een bepaalde situatie bent, of dat je het visualiseert. Het is net zo effectief! Ideaal om het optreden te oefenen!

Hoe werkt dat dan?

Visualisatie als voorbereiding op optredens

Elke beweging die je maakt, wordt aangestuurd door je hersenen. Je hersenen geven een seintje naar je spieren en die gaan aan het werk. Hoe beter deze verbinding, hoe beter de aansturing van je spieren gaat zijn. Je kunt die verbindingen en aansturing vanuit je hersenen dus trainen. Dat doe je met visualiseren.

1. Script schrijven

-  Neem een situatie in gedachte die je wilt verbeteren of perfectioneren. Bijvoorbeeld hoe je op het podium staat te performen, hoe je je ademhaling onder controle houdt of hoe je zingt gedurende een heel optreden.

-  Schrijf een script uit voor die situatie. Wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft. Hoe ziet je omgeving eruit? Wat heb je aan? Wat doe je met je lichaam (lichaamstaal) en met je stem? Wat is de temperatuur? Neem hier echt de tijd voor. Maak het zo specifiek mogelijk. Wat doe je allemaal waardoor het de ideale situatie is.

-  Dit script ga je tijdens het oefenen gebruiken.

2. Oefenen, oefenen, oefenen

-  Pak je script erbij. Lees deze helemaal door.

-  Pak er zoveel mogelijk dingen uit die je daadwerkelijk kunt doen. Trek bijvoorbeeld de outfit aan die je op het podium aan gaat hebben, zorg dat je ademhaling al wat hoger is zodat je die moet gaan controleren (trap op en af rennen). Nu ga je de situatie van begin tot eind visualiseren, met behulp van je script. Je visualiseert het op de echte snelheid, dus niet in slow-motion en vanuit je eigen ogen.

-  Neem even pauze en loop een rondje.

-  Doe nog een keer de visualisatie oefening.

Veel plezier met het oefenen!

Liefs,

Annemiek Leemans

Wil je een script voorbeeld? Kijk dan de IGTV van VitalVoice:

https://www.instagram.com/yourvitalvoice/

Similar Articles

Leave a Reply

Top