Zangtip Annemiek Leemans

Fallback Image
Foto: Eva Bours

Hoog ÉN hard zingen dmv scherpte

In de vorige blog heb ik al een aantal tips gegeven over hoe je met meer volume kunt zingen. Dat ging met name over het zingen met volume in je borststem. Maar je wil natuurlijk ook met volume kunnen zingen in je kopstem! In deze blog heb ik daar wat tips voor.

Vaak verlies je volume zodra je de hoogte in gaat. En dat willen we, vooral in Pop, juist niet! Zangers als Loren Allred (Never Enough) en Beyoncé laten het ook zo makkelijk klinken, hard én hoog zingen. Het klinkt alsof ze alles in hun borststem eruit knallen. Maar de hoge noten (vaak in de refreinen) zijn te hoog om in borststem te zingen en dus zingen ze het in kopstem. Maar zo klinkt het niet. Dit kun je een ‘hoge belt’ noemen. Hoe doen ze dat toch?

De truc is om relatief zacht, helder, zonder druk en kneitertje scherp te zingen. Die scherpte overdrijf je natuurlijk eerst en kun je daarna terug brengen tot een mate van scherpte die je daadwerkelijk nodig hebt en mooi vindt.

Als eerste is het goed om de scherpte te oefenen. Dit doe je door twang aan je klank toe te voegen. Het is fijn om dit eerst op enkele scherpe en open klinkers te doen, zoals de É of EE. Begin hiermee eerst op een gemakkelijke toonhoogte en in een kleine omvang. Ga nog niet meteen de hoogte in.

Door de scherpte gaat je klank al heel luid klinken doordat de hoge frequenties in je klank versterkt worden. Verlies je de scherpte, dan zal je merken dat je je juist meer gaat inspannen, en knijpen, om volume te maken en snel spanning in je keel zult voelen. Dat willen we natuurlijk niet.

De volgende stap is om de twang mee omhoog je kopstem in mee te nemen. Hierbij moet je erop letten dat je niet te luid gaat zingen naarmate je hoger gaat. Dat maakt de overgang naar je kopstem, en dus naar de ‘high-belt’ moeilijker. Blijf vooral focussen op de klank. Is het nog scherp genoeg?

Gaat dit goed, dan kun je tekst gaan toevoegen. Blijf steeds letten op de mate van scherpte in je klank. Overdrijf het lekker! Hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker het wordt (zoals bij alles het geval is). Oefen bijvoorbeeld ook op verschillende klinkers die je zo scherp mogelijk maakt. Ter inspiratie kun je eens luisteren naar artiesten als Tina Turner, Anastacia, Aretha Franklin. Het nummer ‘alone’ van Heart is bijvoorbeeld heerlijk om te gebruiken als oefening!

Annemiek Leemans

https://www.instagram.com/yourvitalvoice/

Similar Articles

Leave a Reply

Top