Zangtip Annemiek Leemans

Fallback Image
Foto: Eva Bours

In de afgelopen 2 jaar zijn we flink aan het ‘home recording’ geslagen.
Online heb ik heel veel covers, samenwerkingen en acapella versies voorbij zien komen.

Onder het mom van jezelf meer laten horen en zien en zo ook je vrije tijd vullen.

Dat gaat niet bij iedereen even vlekkeloos. Vaak hoor ik van vocalisten dat ze het lastig vinden om op te nemen. Of het nou thuis of in een studio is. Dat, zodra de recording knop aan gaat, het er niet uit komt zoals je wilt. Hoe kun je comfortabel worden met jezelf thuis, of in een studio, opnemen?
Met deze tips zal opnemen zelfs leuk en fijn worden!

Tip 1: Voorbereiding
Voorbereiding is natuurlijk alles. Dus zorg dat je het nummer door en door kent. Dat je de tekst kent, weet waar de lastige stukjes zitten en wat je zangtechnisch nodig hebt.

Tip 2: Feedback
Oefen met jezelf feedback geven. Neem af en toe een stukje van een nummer op en luister het met een objectief oor terug. Geef jezelf feedback en neem het dan nog eens op. Zo leer je om feedback niet persoonlijk op te vatten. En om creatief en flexibel te blijven in het opname proces.

Tip 3: Warming up
Een warming up hoeft niet lang en uitgebreid te zijn. Voel aan wat je nodig hebt en warm even kort je lichaam en stem op. Wat vaak fijn is is om een korte oefening te doen in de sound die je vooral gaat gebruiken in het nummer. Veel belten? Dan even voelen wat je nodig hebt voor die belt.

Tip 4: Positieve gedachten
Bereid jezelf ook mentaal voor met positieve gedachten. Je bent je eigen cheerleader!


Tip 5: Storytelling
Wees tijdens het opnemen alleen bezig met het verhaal. Laat je leiden door waar je over zingt en wat je daarbij voelt.

Tip 6: Setting
De setting bepaald de sfeer. En die kan je natuurlijk ook zelf beïnvloeden. Bedenk van tevoren welke sfeer jij nodig hebt om het nummer fijn te kunnen zingen. Zing je een intiem nummer? Misschien wil je dan maar 1 warm lampje in de ruimte en een deken om je heen. Zing je een feestnummer? Dan vind je gekleurde lampen en veel ruimte misschien fijn. Creëer je eigen setting!

Veel opname plezier! 

Annemiek Leemans

https://www.instagram.com/yourvitalvoice/

Similar Articles

Leave a Reply

Top