Mindful zingen
We weten onderhand dat je lichaam, hoofd en stem met elkaar verbonden zijn. Dus is het net zo belangrijk om aandacht te besteden aan het hoofd en lichaam, als aan de stem.
De laatste maanden zie ik dat de behoefte daaraan ook steeds groter wordt.
Wanneer ikzelf daar aandacht aan besteed en dat ook met mijn studenten doe, zie ik deuren openen die naar nog meer mogelijkheden leiden. En die deuren wil ik ook voor jou openen!
Een weetje over gedachten
We hebben zo’n 40 tot 60.000 gedachten per dag, bewust en onbewust. Ervan uitgaand dat je ongeveer 8 uur slaapt, zijn dat 3000 gedachten per ‘wakker’ uur. Dat zijn meer dan 50 gedachten per minuut!
Daarvan zijn 70 à 80% van je gedachtes negatief.
Laat dat even bezinken!
De invloed van onze gedachten op hoe we ons voelen en gedragen is enorm. Je hersenen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen wat WEL en wat NIET werkelijkheid is.
Als jij dus denkt ‘dat gaat me niet lukken’, dan ga je je daar (onbewust of bewust) ook naar gedragen. Ookal heb je het tegendeel, dat je het wel kunt, al eens bewezen.
Zo zijn er een aantal gedachten en overtuigingen die ik vaak voorbij hoor komen die in de weg staan van het zingen met plezier en gemak. Welke herken jij?
- ‘Dat kan ik niet’ (of elke variant erop als; die uithaal gaat me niet lukken, het is te hoog/laag’).
- ‘Mijn stem wil niet meewerken’
- ‘Ik klink niet mooi/luid genoeg/powerful genoeg/helder genoeg’
- ‘Ik mag geen fouten maken’
- ‘Ik ken de tekst niet’
- ‘Ik ben geen performer’
- ‘Ik moet altijd goed presteren als ik voor iemand zing’
Ga maar eens na, wanneer je zo’n gedachte had, hoe je lichaam en je stem reageerde. Werd die gedachte/overtuiging ook waarheid? Waarschijnlijk wel!
Gelukkig hebben we ook invloed op onze gedachten. Door bijvoorbeeld je aandacht en focus te leren richten, kun je ervoor zorgen dat niet elke gedachte de aandacht vraagt en krijgt. En zal je ook niet zo snel opgaan in negatieve gedachten.
Zo zijn er best wat tools die je kunt gebruiken om je aandacht te richten, je gedachten om te zetten naar helpende gedachten of om de positieve gedachten nóg meer te gebruiken.
Stap 1: bewust worden
Maar eerst, nodig ik je uit om te onderzoeken en observeren welke negatieve gedachten er bij jou voorbijkomen tijdens het oefenen of optreden.
Schrijf ze maar allemaal op.
Schrijf daarachter wat de reactie is; van je lichaam, je stem, je gevoel, je emotie, je gedachten.
Is dat helpend, ja of nee?
Je hoeft er verder nog niks mee te doen. Puur observeren!
In de volgende blog ga je aan de slag met stap 2 om de niet helpende gedachten om te zetten naar wel helpende gedachten.
Annemiek Leemans