Zangles nieuwe therapie voor longpatiënten

Fallback Image

In Groot-Brittannië krijgen mensen met longaandoeningen als astma, bronchitis en emfyseem zangles om kortademigheid te bestrijden en de levenskwaliteit te verbeteren.

'De aangeleerde zangtechnieken hebben veel gemeen met de oefeningen die fysiotherapeuten gebruiken bij patiënten met chronische ademhalingsproblemen', verklaart dokter Nicholas Hopkinson van het Royal Brompton ziekenhuis.

Zingen

Wie moeilijk kan ademen, zal van nature zijn ademhalingspatroon aanpassen om zoveel mogelijk zuurstof op te nemen. Zonder de juiste technieken kan dit het probleem echter nog erger maken, aangezien de eerste reflex meestal is om kort en ondiep te ademen.

Om dit te voorkomen, krijgen longpatiënten tijdens de zanglessen ook manieren aangeleerd om de buikspieren te ontspannen, waardoor lucht het hele bovenlichaam kan vullen. Diezelfde spieren worden ook ingezet om het uitademen te ondersteunen. Ze leren verder ook om langzamer uit te ademen en hun lichaam de tijd te geven om voldoende zuurstof op te nemen.

'Zingen draait vooral om het gelijkwaardig stuwen van lucht langs de stembanden voor een bepaalde tijd. Daarbij zorg je voor een juiste houding van je hele bovenlichaam om die zuivere noten te halen', klinkt het.

Impact

In een recent onderzoek werd de impact van deze wekelijkse zanglessen onder de loep genomen en vergeleken met de traditionele medische behandelingen. Na afloop bleek dat zingen de fysieke gezondheid aanzienlijk verbeterde en ook het gemoed van de patiënten een serieuze boost gaf.

Door: redactie AD
14-5-13 - 14:30  bron: Daily Mail

Foto: © thinkstock

Similar Articles

Geef een reactie

Top