Zangles nieuwe therapie voor longpatiënten en blijvende klachten na Corona

April 2021 - Zingen tegen coronaklachten: ‘Je leert weer dieper te ademen.

HOEVEN - Een half jaar na coronabesmetting kampen zowel Marieke Bendeler (48) als haar dochter Elfi (15) nog steeds met ernstige vermoeidheid en benauwdheid. Hulp vonden zij bij zangpedagoge Sheila Conolly.

Omdat zij vroeger beiden zongen en Marieke yoga beoefende, waren ze veel met ademhaling bezig. Nu ontbreekt nog steeds de puf om dieper te ademen. Marieke hoorde dat zingen als therapie hen kan helpen. Ze nam contact op met haar vroegere zangpedagoge Sheila Conolly. 

,,Voor mij nieuw’’, bekent Conolly. ,,Ik hoorde steeds dat zingen corona verspreidt. Nu blijkt het een ondersteunende revalidatietherapie voor ex-corona patiënten.’’ 

Portret fotografie bij Sheila Conolly Zangacademie
© Peter Braakmann Photography
Heilzaam

Bovendien is ziek-zijn emotioneel. Muziek kan dan helpen bij de verwerking
Wouter Stuve, medisch specialist

Omdat Conolly precies wilde weten wat ze als zangpedagoge kan betekenen, raadpleegde ze medisch specialist Wouter Stuve van een Covid afdeling in de regio Rijnmond. Hij had zangles van Conolly gehad en had als corona patiënt zelf ondervonden hoe heilzaam zingen was tijdens zijn herstel.

 ,,Mensen die op de IC beademd zijn geweest, zijn hun conditie helemaal kwijt’’, legt Stuve uit. ,,Door angst ademen deze patiënten te hoog en verliezen ze de controle. Door zingen leer je weer dieper te ademen. Bovendien is ziek-zijn emotioneel. Muziek kan dan helpen bij de verwerking.’’ 

Toen Conolly ontdekte hoe moeilijk het inademen voor ex-corona patiënten is, zocht ze advies bij fysiotherapeute Géry ’t Hart. De therapeute vertelde haar dat veel patiënten behalve schade aan de longen schade aan de middenrifspier hebben. ,,Daardoor kunnen zij plots niet spreken, zijn ze buiten adem of krijgen hoestbuien. De middenrifspier is echter goed te trainen en juist zingen traint het middenrif.’’ 

Adem- en zangoefeningen

In overleg met ‘’t Hart stelde Conolly gerichte adem- en zangoefeningen samen. Stuve en ’t Hart geven aan dat zingen de fysiotherapie niet vervangt maar alleen ondersteunt. Ze benadrukken dat het krijgen van terugslag na oefenen heel normaal is: ,, Neem dan een dag rust en ga later verder.’’ 

Bendeler ontving van Conolly een filmpje met oefeningen: ,,Ik denk dat deze oefeningen ons de goede weg op gaan helpen!’’ 

 Informatie: sheilaconolly@hotmail.com

27-2-21 11:24 Artikel in door redactie AD
Monique Meeuwisse-van Genk
10-04-21, 12:00
Bron: BN DeStem


Februari 2021 - Zangles tegen blijven klachten na Corona

Ex-coronapatiënten kunnen voor blijvende klachten al terecht bij de fysiotherapeut of de logopedist, maar mogelijk kan ook een zangcoach wonderen doen. Zangoefeningen lijken te helpen tegen blijvende coronaklachten zoals kortademigheid, vermoeidheid en hoestklachten.

Zangcoach Marcel Swerissen denkt dat zingen dé oplossing is tegen blijvende coronaklachten. "Ik richt me tijdens mijn lessen vooral op het gebruik van de stem en klank en het juiste volume. Als dat lukt span je de spieren aan die je nodig hebt voor spreken en zingen", vertelt hij aan EditieNL. Hij zegt al verschillende ex-coronapatiënten te hebben geholpen. "Een van mijn leerlingen raakte de eerste les al geëmotioneerd omdat haar stem het ineens deed."

'Vertrouwen kwijt'

Die leerling was Nienke Strik. "Na mijn coronabesmetting was ik ontzettend moe en mijn ademhaling was anders. Ik was het vertrouwen in mijn lijf kwijt, vertelt ze.

Strik wilde zo snel mogelijk weer gaan zingen en klopte aan bij Swerissen. "Hij heeft tijdens de coaching heel veel van mijn angst weggenomen en mij bepaalde tools gegeven waardoor ik weer meer kon. Ik kwam de les binnen met tien procent capaciteit en ging naar buiten met zeventig procent."

Ademhalingstechnieken

Er zijn volgens KNO-arts Hans in 't Veen een heleboel ademhalingstechnieken die ex-patiënten kunnen helpen. "Stembeheersing is ademhalingstraining. Iedere vorm van ademhalingstraining geeft profijt bij kortademigheid", hij tegen EditieNL. "Zang is ook vaak goed voor luchtwegenproblemen." 

Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt denkt de arts dat methodes zoals die van Swerissen zeker van pas kunnen komen. "Je hebt een heleboel vormen van ademhalingsbeheersing. Je kunt naar de zangcoach, maar ook naar een logopedist, fysiotherapeut of yogaleraar." 

27-2-21 11:24
Bron: RLT Nieuws


Mei 2013 - Zangles nieuwe therapie voor longpatiënten

In Groot-Brittannië krijgen mensen met longaandoeningen als astma, bronchitis en emfyseem zangles om kortademigheid te bestrijden en de levenskwaliteit te verbeteren.

'De aangeleerde zangtechnieken hebben veel gemeen met de oefeningen die fysiotherapeuten gebruiken bij patiënten met chronische ademhalingsproblemen', verklaart dokter Nicholas Hopkinson van het Royal Brompton ziekenhuis.

Zingen

Wie moeilijk kan ademen, zal van nature zijn ademhalingspatroon aanpassen om zoveel mogelijk zuurstof op te nemen. Zonder de juiste technieken kan dit het probleem echter nog erger maken, aangezien de eerste reflex meestal is om kort en ondiep te ademen.

Om dit te voorkomen, krijgen longpatiënten tijdens de zanglessen ook manieren aangeleerd om de buikspieren te ontspannen, waardoor lucht het hele bovenlichaam kan vullen. Diezelfde spieren worden ook ingezet om het uitademen te ondersteunen. Ze leren verder ook om langzamer uit te ademen en hun lichaam de tijd te geven om voldoende zuurstof op te nemen.

'Zingen draait vooral om het gelijkwaardig stuwen van lucht langs de stembanden voor een bepaalde tijd. Daarbij zorg je voor een juiste houding van je hele bovenlichaam om die zuivere noten te halen', klinkt het.

Impact

In een recent onderzoek werd de impact van deze wekelijkse zanglessen onder de loep genomen en vergeleken met de traditionele medische behandelingen. Na afloop bleek dat zingen de fysieke gezondheid aanzienlijk verbeterde en ook het gemoed van de patiënten een serieuze boost gaf.

Door: redactie AD
14-5-13 - 14:30 
Bron: Daily Mail
Foto: © thinkstock

Similar Articles

Leave a Reply

Top