Zangtip Jeroen Manuhutu

De laatste...

Na ruim 12 jaar zangtips vind ik het tijd geworden om plaats te maken voor anderen. In die afgelopen 12 jaren heb ik het algehele zangniveau in Nederland erg zien stijgen. Ook het zangonderwijs is aanzienlijk beter geworden. De strijdbijl, voor zover die er was, tussen de verschillende nieuwe technieken is gelukkig allang begraven. Mijn motivatie was alleen maar intrinsiek. Ik wilde oprecht de beste techniek voor mezelf vinden om zo muziek te kunnen maken zonder beperkingen. Deze technieken doorgeven aan anderen, te zien dat het werkt en er mensen blij mee maken, is toch het mooiste wat er is!

Nu mijn laatste woorden in deze rubriek. Zingen is muziek maken. Muziek is wat mij betreft de enige dynamische kunstvorm die je rechtstreeks in je ziel kan raken. Duizend woorden kunnen soms niet vertellen wat 1 noot wel teweeg kan brengen.

Laten we vooral met muziek bezig zijn als we zingen. In de afgelopen jaren zag ik veel belangstelling voor zangtechniek en allerlei andere zaken. Zelf ben ik daar ook onderdeel van. Maar wat ik misschien niet altijd naar voren heb gebracht: de muziek blijft voor mij de belangrijkste leidraad. Ja natuurlijk, er moet een basistechniek aanwezig zijn. Maar iemand die lelijk schrijft, kan daarmee wel prachtige gedichten schrijven.

Als je een beperking ervaart om je creatieve geest de vrije loop te laten, los het dan op met de techniek die voor jou het beste werkt. Geniet verder zoveel mogelijk van het maken van muziek en het laten horen van muziek aan andere mensen. In de onstuimige wereld van nu hebben we zoveel mogelijk mensen nodig die muziek maken en zingen. Om de wereld zo een stukje mooier te maken. En daar kun je trouwens niet vroeg genoeg mee beginnen. Alle initiatieven om jonge kinderen veel te laten zingen, juich ik dan ook van harte toe. Muziek is geen hobby. Het is een levensbehoete. Veel geluk allen!

———————————————————————————————————————————————————————————————

Jeroen Manuhutu
Zanger & vocal coach Jeroen Manuhutu (BMus) treedt op sinds 1990 en geeft sinds 2002 zangles op conservatoria en theateropleidingen in Nederland en België. Hij verdiepte zich in verschillende zangtechnieken en specialiseerde zich in CVT. In 2003 introduceerde hij CVT-grondlegger Cathrine Sadolin in Nederland waarna 7 jaar agentschap volgde. Onder zijn clientèle bevinden zich bekende (internationale) artiesten uit de popmuziek, televisie-, theater- en musicalwereld.
 
Websites:
www.jeroenmanuhutu.nl
www.completevocaltechnique.nl
 
Jeroen is ook te vinden op YouTube, zie:
www.youtube.com/vocalknowledge
 

Similar Articles

Top