Nieuwe, geactualiseerde editie e-Tipboek Zang

eTipboek Zang

Nieuwe, geactualiseerde editie met direct af te spelen Tipcodes en 65 extra foto’s

Naast het bekende ‘papieren’ Tipboek Zang verscheen onlangs eTipboek Zang, een app voor iPad, met 293 pagina’s bomvol informatie en handige tips voor iedereen die meer van de zangstem wil weten. En dat ‘iedereen’ kun je bijna letterlijk nemen. Het boek is onder rockzangers net zo populair als onder leden van seniorenkoren of studenten van musicalopleidingen, en zowel beginners als mensen die al jaren zingen kunnen er nog van alles uit opsteken. Het Amerikaanse Bella Voce gaat zelfs nog een stap verder: ‘Even for the well-trained professional this Tipbook may offer an alternative view or serve to refresh a stale bag o’ tricks.’ Niet voor niets verscheen het boek behalve in het Nederlands en het Engels inmiddels ook in het Duits, Italiaans, Spaans en zelfs Chinees.

Brede kijk

eTipboek Zang biedt dezelfde glasheldere inhoud als de gedrukte versie, waarin de stem in al zijn facetten voorbijkomt. Van glasheldere basisanatomie tot zuiver zingen en formanten, van teksttips tot bilabiale medeklinkers, en van stemzorg en microfoontechniek tot een kennismaking met de verschillende zangmethodes. ‘Het is verfrissend om “moeilijke” onderwerpen als registers, formanten en adem zo besproken te zien dat iedereen er iets (goeds) mee kan. Een aanrader!’ schreef het Magazine voor zangpedagogen, en Signs beschreef het boek als ‘Een must. Ik ken geen enkele zangleraar of zanglerares die zo’n moeilijk instrument zo toegankelijk maakt.’ Naast al die informatie biedt de digitale versie van het boek 65 kleurenfoto’s die de brede Tipboek-kijk op de zangstem nog eens onderstrepen.

Verschillende visies

Een van de dingen waarin eTipboek Zang zich onderscheidt van andere boeken over het onderwerp, is dat de belangrijkste onderwerpen vanuit verschillende visies bekeken worden. Dat gebeurt bewust op een manier die het je mogelijk maakt je eigen ideeën te ontwikkelen of te toetsen aan de inbreng van de vocalisten, zangdocenten en andere experts die hun bijdrage aan het boek leverden: ‘There are no fewer than twenty-one acknowledged experts, all offering their particular areas of expertise, yet none of them claiming to know all of the answers. Quite a refreshing change!’ merkte een recensent van Music Teacher Magazine op.

Drie edities

Tipboek Zang is er op dit moment in drie edities. De gedrukte versie, inclusief een afneembaar miniTipboek basistheorie, is te koop in boek- en muziekwinkels (€ 18,90; ISBN 978-90-8767-008-5). De app, met dezelfde informatie heeft een introductieprijs van slechts € 6,99, te koop in de iTunes Store). Kennismaken met het boek kan gratis: eTipboek Zang LITE biedt je een derde van het totaal aantal pagina’s  – voor niets

Similar Articles

Leave a Reply

Top