In The Spotlight – Meike van der Veer

Elke maand nodigen wij iemand uit voor deze rubriek die actief is in de zangwereld. Wij zijn vooral benieuwd naar het pad dat de persoon heeft bewandeld in haar/zijn carrière. Wat waren de mooie en minder leuke ervaringen? Tips, tricks, do's and don'ts... Leuk om te lezen! Aan elke persoon worden elke maand dezelfde vragen gesteld. Deze keer staat In The Spotlight:

Foto: Annet takes pictures

(Artiesten)Naam? 

Meike van der Veer

Beschrijf jezelf in 5 woorden:

Nieuwsgierig, gevoelig, creatief, romantisch, bewust

Altijd al zangeres willen worden?

Ja, ik wist al heel jong dat ik zangeres wilde worden, vond het altijd heerlijk om te zingen!

Zit het zingen in de genen/heb je een muzikale familie?

Helaas niet, wel een familie vol met muziekliefhebbers, dus er staat wel altijd muziek aan!

Wanneer ben je echt serieus begonnen met zingen?

Vanaf het moment dat m’n stem klaar was voor zangles ben ik er mee begonnen, rond m’n 13e. En ik zat op m’n 15e in een jazzbandje waar we regelmatig op mooie podia mochten optreden.

Heb je een opleiding gevolgd of zangles gehad?

Vanaf m’n 13e tot nu heb ik les gehad van verschillende goede zangcoaches en op m’n 25e deed ik de Djam Jazz opleiding in Amsterdam, daar heb ik veel geleerd over de basis van muziek zoals harmonieleer, solfège en muziektheorie.

Welke zangtechniek (als je die hebt) is voor jou het meest effectief? Of ben je een natural die geleerd heeft door veel te luisteren naar Vocale Legendes (welke?)?

Ik heb verschillende zangtechnieken geleerd, van EVT tot klassieke zangles, maar eerlijk gezegd denk ik niet na over technieken als ik zing. Vocale legendes waar ik veel naar luister(de) zijn Whitney Houston, Aretha Franklin, Etta James, Mariah Carey en Gladys Knight.

Schrijf je zelf nummers? En voor wie bijv.

Ik heb meegeschreven aan m’n eigen liedjes voor m’n album ‘Inside’.

Waar zing je nu zoal?

Op veel verschillende plekken; festivals, beurzen, bruiloften in binnen- en buitenland, restaurants, bedrijfsfeesten en in de studio.

Nog grote ambities? (bijv. bekend worden, eigen cd, etc.)?

Het lijkt me geweldig om een theatertour te doen met mooie luisterliedjes en ik zou nog weleens op het North Sea Jazz festival willen staan met m’n band!

Naar welke zangeres luister je het liefst?  

Qua stemgeluid vind ik Whitney Houston het allermooiste zingen, magisch!

En welke zanger raakt jou het meest met zijn stem?

Dat zijn er twee: Donny Hathaway, wat een bezieling heeft hij en zo’n mooie klankkleur ook!

En Gregory Porter vind ik ook geweldig, heb hem al een paar keer live mogen bewonderen, hij zingt met zoveel gemak en raakt me elke keer weer.

Een switch naar Voice-Over

Je bent ook een steengoede Voice-Over voor bekende producties. Hoe ben je daarin terechtgekomen?

Bedankt voor het compliment, het is ontstaan omdat ik zong bij de opening van een groot bedrijf wat voice-overs verzorgd voor verschillende merken. En degene die daarover gaat hoorde mijn spreekstem en vroeg of ik een demo wilde opnemen, snel daarna werd ik de stem voor o.a. de Prénatal.

Heb je een voorkeur; Zingen of Voice-Over?

Ik vind het allebei ontzettend leuk, maar mijn allergrootste passie is toch wel zingen!

Hoe train je dat eigenlijk om een goede Voice-Over te worden? Komt daar een stukje logopedie bij kijken? Of heb je ook genoeg aan je zangtechnieken?

Toen ik voor het eerst die demo’s opnam zei de producer wel dat het hielp dat ik zangeres ben en al let op m’n intonatie en dictie. Verder heb ik gewoon veel gewinkeld en herkende ik de tone of voice daardoor makkelijk haha!

In o.a. welke producties kunnen we jouw Voice-Over stem horen?

Je hoort/hoorde mij in de winkels van o.a. de Prénatal, H&M, Intertoys, Bristol, Intratuin, van Haren, Zeeman en de Kwantum. Verder heb ik tv-commercials mogen inspreken voor o.a. Biotherm en Bristol en hoor je mij in een interactieve cursus blindtypen voor kinderen; ‘Type Topia’ waar ik bijna alle personages vertegenwoordig met verschillende stemmen.

Terug naar de zang😉

Met welke collega zou je nog een keer samen op het podium willen staan?

Ik zou heel graag een duet willen zingen met Gregory Porter of Marc Broussard.

Zijn er door Corona nieuwe (en blijvende) activiteiten uitgekomen?

Zeker! In de begintijd van Corona heb ik veel gezongen bij verzorgingstehuizen voor de ouderen, en ik vond dat heel waardevol om te mogen doen. Verder heb ik een concept bedacht ‘Persoonlijke Noot’ en dat houdt in dat ik een persoonlijke boodschap breng en daarna een toepasselijk lied zing voor een dierbare. In de tijd van de lockdowns was dat via een video en later live, zo bijzonder om te doen!

Wat zou er nu in de muziekwereld veranderd moeten worden?

Poe, lastige vraag. Het zou wel fijn zijn als het makkelijker is om als niet-gevestigde naam meer kans te krijgen om gedraaid te worden op de radio. Met eigen werk is het gewoon mega lastig om tussen de gevestigde orde te komen.

Doe je nog iets anders naast zingen?

Sinds eind vorig jaar ben ik sidekick bij radio Wild FM, bij een heel leuk programma op zaterdagmiddag samen met Elmer de Winter. Radio maken kwam op mijn pad en ik vind het echt onwijs leuk, zo gebruik ik m’n stem, ben ik bezig met (nieuwe) muziek en kan ik mijn nieuwsgierigheid kwijt in het behandelen van actualiteiten en een onderzoek wat ik elke week uitlicht.

Heb je nog een goede tip voor je collega's?

In de afgelopen periode heb ik wel geleerd om te kijken wat er wél kan i.p.v. me druk te maken over wat allemaal niet kon. Dus door je te richten op positieve dingen (in hoeverre dat kan in een crisis) trek je dat zeker ook aan. Tenminste dat heb ik het afgelopen jaar zeker wel gemerkt.

Nog iets moois in ’t vooruitzicht?

Gelukkig trekken de optredens weer onwijs aan, en dat maakt me zo gelukkig, mensen hebben zo’n behoefte aan livemuziek! Verder staat er een nieuwe single op de planning, met voor het eerst een Nederlandse tekst, spannend dus!

Wie zou je wel eens In The Spotlights willen zien?

Een lieve vriendin van mij Berber Esha, ze zingt zo mooi en is een echte ondernemer want ze is inmiddels ook DJ en combineert dat met haar zang.

Similar Articles

Leave a Reply

Top