In The Spotlight – Berber Esha

Elke maand nodigen wij iemand uit voor deze rubriek die actief is in de zangwereld. Wij zijn vooral benieuwd naar het pad dat de persoon heeft bewandeld in haar/zijn carrière. Wat waren de mooie en minder leuke ervaringen? Tips, tricks, do's and don'ts... Leuk om te lezen! Aan elke persoon worden elke maand dezelfde vragen gesteld. Deze keer staat In The Spotlight:

(Artiesten)Naam?

Berber Esha

Beschrijf jezelf in 5 woorden:

Ambitieus, doorzetter, dankbaar, perfectionistisch, liefdevol.

Altijd al zangeres willen worden?

Als klein meisje was gek op dieren (nu nog steeds) en toen ik net kleuter af was wilde ik dierenarts worden . Volgens mijn herinneringen en bevestiging van ouders zong ik opvallend veel en luisterde ik overal waar kon naar muziek . Toen ik op een dag hoorde dat je van zingen je beroep kunt maken kon ik mijn geluk niet op. Ik had het helemaal bedacht. Ik wilde zangeres worden en qua huis werd het een boerderij met veel dieren.

Zit het zingen in de genen/heb je een muzikale familie?

Eenmaal op de Jenaplan school wilde ik wel elke week op het podium staan tijdens vrijdagmiddagviering . Die dag was mijn lievelingsdag van de hele week en keek ik enorm naar uit. Helaas werd mijn enthousiasme verstoord door de directeur die mij uitlegde dat er nog veel meer kinderen wilde optreden, en ik dus niet meer elke week kon meedoen. “ Het serieuzere werk begon toen ik 16 jaar was. Benjamin Vlijt hoorde mij zingen in een club en vroeg mij of ik backings wilde zingen in zijn band Arnhems Gewijs. Deze mannen waren toen echt serious business en super bekend in de Nederlandse Hip Hop scène. Van hen heb ik erg veel geleerd . We waren veel in de studio en bij deze stijl komt het aan op strakke koortjes harmonieën, timing /laidback zingen.

Wanneer ben je echt serieus begonnen met zingen?

Ik kom uit een muzikale familie van beide kanten en als je geluk hebt, erf je wat van die muzikale genen die je zeker nodig hebt,  maar het is de drive en de passie die je uiteindelijk verder brengen. Mijn vader heeft een heerlijke stem. Hij zong vroeger bijna als Paul McCartney en leek ook nog op deze legendarische popmuzikant. Hij had het voordeel dat hij teksten net zo belangrijk vond als de melodielijn, en als Engels leraar ook nog  geloofwaardig klonk . Mijn moeder zong altijd zuiver en speelde gitaar. Mijn Oma van mijn moeders kant heeft een nummer geschreven op gitaar ná de oorlog. Dit is bekend geworden en door de toenmalige Nijmeegse zangeres Ciska Peters uitgebracht.

Mijn tante (zus van mijn vader) zingt klassiek op hoog niveau en mijn moeders oudste broer is erg muzikaal en kan ook heel aardig klassiek zingen. De jongste broer van mijn moeder is een hele goede drummer en op zijn bijna 60ste nog steeds actief met zijn band naast zijn werk.

Heb je een opleiding gevolgd of zangles gehad?

Ik heb een tijdje aan de Popacedemie in Leeuwarden gestudeerd maar niet afgemaakt. Het gebeurde in die tijd dat ik veel aanbiedingen kreeg en kon kiezen om op te treden met de theatertour The Soultrain. Ook kreeg ik de kans om backings te zingen bij Postman. Eerst kreeg ik nog compensatiepunten van school voor deze shows, maar op den duur was het gewoon niet meer haalbaar en heb ik uiteindelijk voor de praktijk gekozen.

Ik heb zangles gehad van Shirma Rouse op de Babette Labeij music academy,  en heb de afgelopen jaren lessen genomen bij Robin van Beek, Vocal Center.

Welke zangtechniek (als je die hebt) is voor jou het meest effectief? Of ben je een natural die geleerd heeft door veel te luisteren naar Vocale Legendes (welke?)?

Ik gebruik niet echt 1 zangtechniek, ik heb het meeste geleerd van mijn grote voorbeelden zoals Mariah Carey, Brandy, Lauren Hill, Erykah Badu, Aaliyah en India Arie.

Schrijf je zelf nummers? En voor wie bijv.?

Ik heb in het verleden heel veel geschreven, voornamelijk eigen nummers. Toen ik in Los Angeles woonde heb ik ook meegeschreven aan verschillende projecten op het gebied van jingles voor reclames en radio. Ook dit was een leerzame periode die mij heeft gevormd en waar ik dankbaar voor ben.

Gelukkig heb ik toen ik uit Amerika terugkwam weer snel mijn oude werk kunnen oppakken en zijn er allerlei nieuwe contacten ontstaan die er uiteindelijk toe geleid hebben dat ik begonnen ben met eigen werk als DJ/Zangeres. Hier ben ik heel erg enthousiast over en kan niet wachten om dit verder vorm te gaan geven .

Waar zing je nu zoal?

Ik zing vast bij Session, een bijzonder professionele, veel geboekte coverband. Ik treed regelmatig op met Plugged Live Shows en Fireflies Live. De afgelopen jaren ook veel opgetreden als vocal MC met verschillende dj’s,  en sinds kort zelf als DJ en zangeres.

Nog grote ambities? (bijv. bekend worden, eigen cd, etc.)?

Ik heb grote ambities als DJ/Zangeres. Ik train zo nu en dan nog steeds bij “the best of the best” Orlando Valpoort, Dutch DJ University in Hoofddorp. Van hem heb ik alles geleerd. Ik wil graag zelf platen uitbrengen en daarmee kunnen optreden. Op dit moment draai ik veel techhouse, deephouse en afrohouse. Urban is ook wel echt mijn ding.

Naar welke zangeres luister je het liefst?

Ik luister op het moment veel naar H.E.R. Kiana Ledé en Snoh Aalegra. Maar ook nog steeds naar India Arie, Erykah Badu en Lauryn Hill. Love the Oldskool!

En welke zanger raakt jou het meest met zijn stem?

Michael en Brian McKnight.

Fijnste podium?

Ergens op een mega cool festival waar iedereen helemaal aan het genieten is.

Favoriete nummer op het moment?

Change - H.E.R.

Favoriete klassieker?

Ex-Factor - Lauryn Hill

Hekel aan in dit vakgebied?

Soms was/is de onzekerheid qua inkomen wel irritant. Je weet nooit exact wat er qua shows binnenkomt. Vooral in deze tijd is dat spannend.

Wat is je leukste opdracht/project in je zangcarrière?

Mijn tijd in Los Angeles was echt geweldig. Ik had het gevoel dat alles mogelijk was en ik was dag en nacht muziek aan het maken. Qua projecten in Nederland vond ik The Opposites en Postman heel tof om te doen. Project playground via Plugged Live Shows is toch wel een van mijn meest bijzondere shows geweest niet alleen door de zang maar ook vooral door de boodschap die het met zich meebracht. Dit was tijdens de Corona crisis waarbij ze hun klanten lieten zien wat er wel mogelijk was qua entertainment en events, geheel corona proof. Ik zong Freedom van Beyoncé en zat vast geketend, terwijl de percussionisten mij al trommelend naar voren sleepte door het publiek. Ik was ‘de gevangene’ die uiteindelijk de denkbeeldige kettingen doorbrak. De denkbeeldige kooi in ons hoofd. Dit heeft mij toen erg geraakt omdat de tekst en de uitvoering geheel stonden voor de situatie waar wij met z’n allen in zaten. Ik weet nog dat ik een paar keer erg geëmotioneerd raakte tijdens dit project.

Viel/valt het mee of tegen om succesvol te worden en te blijven?

Het ligt eraan hoe je het bekijkt. In dit vak moet jezelf altijd wel blijven bewijzen, dus daar voel ik soms wel wat druk. Maar zolang ik ervan geniet gaat het eigenlijk vanzelf. Ik denk ook dat je met verloop van de jaren een steady netwerk om je heen bouwt van mensen die goed bij jou passen en die weten wat je kan. Die opdrachtgevers blijven je dan boeken en daar komen zo nu en dan nieuwe toffe connecties bij.

Heb je wel eens een nare ervaring gehad in je zangcarrière en hoe ben je daar mee omgegaan?

Ik heb weleens meegemaakt dat een andere zangeres heel lelijk over mij sprak tegenover potentiële klanten die mij nog niet kenden, maar wel hadden geboekt of wilden boeken. Ik ben hierdoor toekomstig werk kwijtgeraakt. Ik vond dat toen erg moeilijk, vanwege de oneerlijkheid in dit verhaal en omdat ik mezelf nooit heb kunnen verdedigen. Ik begreep dat het om jaloezie ging, maar vond dit toch lastig om mee te maken omdat ik geloof dat iedereen zijn eigen kracht heeft en dat je elkaar juist moet supporten. Gelukkig heb ik nu een heel fijn team om me heen van eerlijke mensen waar ik van op aan kan.

Met welke collega zou je nog een keer samen op het podium willen staan?

Ik zou nog graag een keer met mijn lieve vriendin Meike van der Veer (die mij ook heeft aangedragen) op het podium staan 🙂 Eigenlijk is het wel grappig dat we nog nooit samen hebben gezongen terwijl we nu al best een tijd vriendinnen zijn.

Hoe ben jij met de Coronacrisis omgegaan op dit vakgebied?

Ik vond het erg moeilijk dat ik niet meer mocht/kon optreden. Het leven was opeens minder kleurrijk en ik moest mezelf echt herpakken . Het is voor mij niet alleen mijn bron van inkomsten maar ook een grote uitlaatklep. Ik ga praktisch nooit uit, maar treed daarentegen veel op en dat is voor mij altijd een feest geweest. Gelukkig ontstond in de corona periode mijn nieuwe passie “DJén”. Ik wist niet dat er nog iets was dat mij zo gelukkig zou maken naast het zingen. Dit heeft mij er echt doorheen geholpen. Een nieuw plan en een nieuw doel was geboren.

Zijn er door Corona nieuwe (en blijvende) activiteiten uitgekomen?

Ja, DJ Berber Esha 😉

Wat zou er in de muziekwereld veranderd moeten worden (buiten de Coronamaatregelen om, maar meer in het vakgebied zelf)?

Ik vind dat Nederland zijn eigen artiesten wel wat meer mag waarderen. En dan bedoel ik niet het clubje dat het al jaren goed doet en zijn sporen verdiend heeft, maar  nieuw opkomend talent!

In Duitsland of Frankrijk kan je in eigen land echt een ster zijn en wordt er energie in jou als artiest gestoken . In NL is het moeilijk er doorheen te komen en moet je heel veel zelf investeren en ontwikkelen. Financiële ondersteuning is er ook niet of nauwelijks waardoor veel artiesten er een baan naast moeten hebben en dat is vaak niet haalbaar.

Doe je nog iets anders naast zingen?

Ja. Ik heb een dochtertje van 3 jaar en zij is voor mij het mooiste wat er is. Ze is een heerlijk vrolijk expressief pittig en lief meisje. Opvoeden is echt een day job haha, dus daar gaat de meeste tijd en liefde inzitten. Daarnaast ben ik gek op dieren. We hebben zelf 7 kippen en een poes. Die worden ook erg goed verzorgd en vertroeteld. Verder ben ik zelf een sociaal dier, ik kan niet zonder mijn familie en vriendinnen. Als er nog tijd over is hou ik van sporten/dansen/koken en ik breng ik het liefste tijd door in de natuur.

Heb je nog een goede tip voor je collega's?

Blijf genieten van muziek maken en doe vooral jouw ding, dat wat bij jou past.

That’s all! Nog een laatste vraag…

Wie zou je graag de volgende keer In The Spotlight willen zien?

Mijn lieve vriendin Hiske Bongaarts! Deze geweldige alleskunner vind ik echt een groot talent op vele vlakken.

Similar Articles

Top