In The Picture: Ferry van Leeuwen

Ferry van Leeuwen

Door: Joyce Meuwissen
Juli 2013

Ferry van Leeuwen heeft al veel in zijn leven gedaan als zanger. Hij heeft o.a. opgetreden bij de Olympische Spelen, werkt mee aan tv programma's als The Voice, heeft twee eigen cd’s opgenomen en doet nu mee met de Edwin Evers Band in de theaters. Dit maakt natuurlijk nieuwsgierig naar het waarom en hoe iemand een succesvolle zanger als Ferry wordt.

Hoe ben je een zanger geworden?

Dat is een besef dat langzaam binnen sijpelt. Bij ons thuis werd veel naar muziek geluisterd en gezongen. Zingen was iets vanzelfsprekends. Tijdens mijn middelbare school tijd luisterde ik veel naar de top 40. Daar spraken bepaalde liedjes me meer aan dan andere en dat bleken dan achteraf wel goede zangers/zangeressen te zijn geweest.

Ik heb een brede smaak en ik zong gewoon altijd mee. Dat werd opgepikt in de kroeg waar we kwamen. Daardoor kwam ik in een schoolbandje terecht en daar ben ik mee verder gegaan. Ik ben tot havo vijf gekomen en vlak voor het eindexamen kreeg ik een aanbod om een plaat in te komen zingen van de Haagse band Boom Boom Mancini. Ik heb daardoor mijn studie aan de wilgen gehangen en ben ik van muziek mijn leven gaan maken. Dat was niet makkelijk in het begin en ik had ook allerlei bijbaantjes, zoals in de horeca en op de veiling. Ik ben wel altijd bezig gebleven met muziek.

Als zangdocent is het me opgevallen dat er weinig mannen op zangles zitten, terwijl er wel veel zangers in de muziekwereld zijn. Heb jij je op enig moment geschoold of verdiept in zangtechnieken?

Nee dat heb ik niet gedaan al zou ik het nu wel iedereen aanraden. Je loopt toch op een bepaald moment tegen je grenzen aan. Dan is een goede onderbouwing van je stem, het weten wat je aan het doen bent, wel prettig. Het is vroeger gewoon niet in mij opgekomen om zangles te nemen. Ik wist wel dat ik redelijk kon zingen maar om die stem te onderhouden en te koesteren, daar heb ik niet echt aan gedacht. Ik ben uiteraard wel tegen dingen aangelopen. Vooral in drukkere periodes die dan soms samenvallen met bijvoorbeeld een virus is het handig als je terug kunt vallen op een goede techniek. Ik heb later wel eens advies gevraagd bij een zangpedagoge en een paar zanglessen genomen om te weten hoe nou bepaalde zaken werken en hoe je je stem goed opwarmt.

Want als je brak en verkouden bent is het niet fijn om zanger te zijn..!

Hoe zie je het zangonderwijs in het algemeen?

Ik heb het gevoel dat een hoop mensen het idee hebben dat ze op zangles kunnen leren zingen. Wat natuurlijk wel gedeeltelijk waar is, iedereen kan zingen, alleen in de basis zal er wel al een bepaalde kwaliteit moeten zitten in klank, kleur en/of muzikaliteit. Zangles zou je moeten helpen om je eigen stem te leren kennen en te onderhouden.

Wat maakt een zanger/zangeres een goed solo zanger of juist een meerstemmige zanger?

Zoals ik al aangaf, gaat het om basiskwaliteit en daarbij heeft dan een goede stem een bepaalde kwaliteit, iets wat we niet echt kunnen duiden. Het is iets dat mensen raakt. Dan is het de kunst om bij jezelf als zanger je sterke of zwakke kanten te ontdekken. Dat maakt je dan weer een goed zanger in de breedste zin van het woord.

Waar ligt je voorkeur, leadvocalist of backingvocalist?

Ik vind het uiteindelijk leuker om solo te zingen, daar kan ik meer in kwijt. Maar ik vind het ook te gek om in een goed koor te zingen. Als ik solo zing, ben ik meer de artiest. Als backingvocalist sta je in een koor en dat is een totaal andere discipline. Bijvoorbeeld bij The Voice, in het beginstadium, moeten we heel veel liedjes instuderen. Dit doe ik gelukkig met Tessa Boomkamp en Maxine, samen zijn we een goed geoliede machine. Zij zijn ook fantastische solo zangeressen, een goede solozanger is niet persé een goede koorzanger.

ferry

Hoe zie je je rol binnen de zangwereld?

Ik doe vooral datgene wat ik leuk vind, ik denk niet dat ik een bepaalde rol heb binnen de zangwereld. Ik tour nu met de Edwin Evers Band en binnen die show heb ik dan ook een grotere rol dan alleen die van zanger. Ik ben gewoon een die zijn brood verdient met zingen en muziek maken. En verder hoop ik dat de zanger/zangeres die dit interview leest wat heeft aan mijn verhaal.

Heb je een specialisatie?

Ik ben redelijk all-round, al is het wel tot een zekere toonhoogte. Lodewijk van Gorp bijvoorbeeld is een echte tenor en ik zou soms ook wel eens zo hoog willen kunnen zingen zodat ik nog meer repertoire aan zou kunnen. Ik hoop vooral nog heel erg lang te kunnen blijven zingen.

Heeft je iets belemmerd..?

Mijn avontuur met mijn eerste plaat Intens heeft me wel belemmerd. Het begon allemaal goed, maar eindigde in mineur. Ik had iemand ingeschakeld om de distributie van het album te verzorgen. Later bleek bleek hij er met mijn geld er vandoor te zijn gegaan. Van zoiets staat je wereld wel even op zijn kop.

Hoe zou je het nu dan anders doen?

Ik denk dat ik het alleen nog maar via de sociale media zou willen doen. En dat als mensen nog een cd willen hebben, ik het dan zelf bij ze laat bezorgen. Een persoonlijke touch dus.

Je hebt al heel wat gedaan en gemaakt, heb je nog je ambities?

Ja, ik heb nog plannen. Ik loop nu met het plan rond om zelf weer een plaat op te nemen.  Ik heb liedjes op de plank liggen die ik opgenomen wil hebben. Mijn liedjes bij andere artiesten krijgen is gewoon moeilijk, ze hebben vaak al mensen waarmee ze samen werken en daar kom je moeilijk tussen.

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt?

Ik was heel erg verkouden, ik had al een optreden achter de rug en ik moest nog op een groot feest spelen. Ik merkte al op de weg ernaar toe dat mijn stem bijna weg was. Tessa en Maxine hebben me er die avond doorheen gesleept, het enige wat nog goed ging was Joe Cocker. Ik had dit gewoon nog nooit meegemaakt. Eén van de vervelendste en tegelijkertijd gekste ervaringen die ik heb meegemaakt. Een andere vreemde gebeurtenis was, toen we op een feestje stonden te spelen van een motorclub en de rivaliserende motorclub naar binnen kwam met getrokken pistolen. Dat was helemaal bizar om mee te maken.

Heb je een tip of advies voor vocalisten?

Ik was een jingle aan het inzingen in een Belgische studio en ik kan me niet herinneren dat ik al een keer eerder deze tip had gehoord. Daar zeiden ze dus dat je je lach in je stem moet laten doorklinken. Ik merkte inderdaad dat wanneer ik overdreven veel glimlachte dat het ook nog eens veel makkelijker was om te zingen. Iets waar ik dus nu nog steeds iets aan heb. Voor in de studio is dit dus een waardevolle tip.

Van wie zou je een interview willen lezen of meer willen weten?

Lodewijk van Gorp. Want als je hem hoort zingen, vraag je je af waarom hij is begonnen als saxofonist…!!

Ferry is o.a. te vinden op:

Facebook: https://www.facebook.com/ferry.vanleeuwen.7
Twitter: https://twitter.com/ferryvanleeuwen
Website: www.ferryvanleeuwen.nl

Similar Articles

Leave a Reply

Top