Hoog, hoger, hoogst…

Een hoge C ? "Been there, done that". In de nieuwe opera "The Exterminating Angel" van Thomas Adès gaat sopraan Audrey Luna zelfs nog een paar stapjes verder: nog voordat zij goed en wel het podium betreden heeft, verwelkomt zij het publiek met een korte, maar loepzuivere, hoge A... Alsjeblieft!

En ook al duurde het slechts een fractie van een seconde, Audrey verovert hiermee wel een prominente plaats in de geschiedenis van The Metropolian Opera. De hoge A is hier in het 137-jarig bestaan namelijk nog nooit eerder gezongen. Een unicum met hoofdletter A dus!

De Hoge A

In The Exterminating Angel heeft Thomas Adès de hoge A zelfs twee keer opgenomen: „Deze noot, het toonbereik, is een metafoor voor de mogelijkheid om psychologische en onzichtbare grenzen die rond sopranen zijn opgebouwd te overstijgen”, aldus Thomas in de New York Times.

Nieuwsgierig geworden naar de legendarische hoge A van Audrey Luna? Op de website van de New York Times kun je luisteren naar het fragment. Voor meer informatie over Audrey Luna klik je hier.

Similar Articles

Top