Estill Voice Training

Opleiding tot Certified Master Teacher in Estill Voice Training in Nederland

Voor een opleiding tot Certified Master Teacher in Estill Voice Training (EVT) hoef je tegenwoordig niet meer naar Denemarken, Engeland of zelfs de USA. Alberto ter Doest, Certified Course Instructor in EVT met testing privileges, organiseert vanuit zijn bedrijf Singasong.nl een gestructureerd en overzichtelijk traject waarin je d.m.v. een programma van trainingen en examens de certificering tot Certified Master Teacher (CMT) in Estill Voice Training kunt behalen.

Een stukje geschiedenis

Jo Estill begon haar carrière als klassieke zangeres in opera- en liedrepertoire. Maar rond haar 45e kwam ze tot de conclusie dat ze eigenlijk geen idee had wat ze aan het doen was. Vanaf dat moment heeft ze 30 jaar lang onderzoek gedaan naar de menselijke stem. Resultaat: de methode Estill Voice Training System, ook wel Estill Voice Training (EVT) genoemd. Hier heeft Jo Estill niet alleen klassieke muziek maar alle muziekstijlen uitvoerig bestudeerd, beluisterd, bekeken en vervolgens in kaart gebracht.

Zo heeft Estill als eerste de term “belting” geïntroduceerd; een stemkwaliteit die mede door de snel groeiende populariteit van musicals een echte hype werd en die de methode EVT zeer veel bekendheid heeft gebracht.

Het gedachtengoed van Estill Voice Training

De methode van Estill Voice Training gaat uit van 3 belangrijke elementen:

 1. Het ambachtelijke
 2. Het artistieke/esthetische
 3. De ‘magie’, de metafysica van de uitvoering

Het ambachtelijke aspect verdeelt Estill in drie categorieën:

 1. POWER (longen)
 2. SOURCE (larynx)
 3. FILTER (aanzetstuk)

Dit alles wordt aan het werk gezet en ondersteund door EFFORT (energie/inspanning). Estill Voice Training hecht er groot belang aan dat je alle spieren geïsoleerd leert gebruiken. Op die manier kun je gericht de spieren gebruiken die je nodig hebt, terwijl andere spieren die je op dat moment niet nodig hebt, zich kunnen ontspannen. Estill gaat uit van het principe dat de grote en sterke spieren hard werken, waardoor kleine spieren minder belast hoeven te worden.

De 6 stemkwaliteiten

Estill Voice Training onderscheidt zes stemkwaliteiten:

 1. Spreek kwaliteit
 2. Falset kwaliteit
 3. Snik/huil kwaliteit
 4. ’Twang’ (kern, metaal, zangersformant) kwaliteit
 5. Opera kwaliteit
 6. Belt kwaliteit

Alle aspecten van een kwaliteit worden schematisch in een ‘recept’ vastgelegd, als ware het een recept uit een kookboek. De verschillende recepten zijn ook met elkaar te combineren. Zonder begeleiding experimenteren met de receptuur van Estill Voice Training raden we af. Leer de basis van gecertificeerde masters! 

Literatuur

De methode van Estill Voice Training is beschreven in een 3-tal boeken:

 1. Anatomy of the Vocal Instrument
 2. Primer of Basic Figures (Level one)
 3. Six Basic Voice Qualities (Level two)

Deze boeken zijn niet vrij verkrijgbaar zijn, maar worden alleen verstrekt tijdens lessen of cursussen die worden gegeven door gecertificeerde EVT masters. Op deze manier wordt kwaliteit van de methode gewaarborgd. Belangrijk voor het gedachtengoed van Estill, maar ook belangrijk voor jou als zanger/spreker/acteur/ etc., zodat je niet op de “verkeerde” manier aan de slag gaat met de methode en misschien onnodig schade aanricht aan je stem.

Alberto ter Doest

Alberto ter Doest studeerde zang aan het Twents Conservatorium in Enschede en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn afstuderen volgde een aantal jaren in de internationale musicalwereld (Amsterdam, Wenen, Londen) waarbij Alberto producties als Les Miserable, Phantom of the Opera, Miss Saigon, Joe, Little Shop of Horrors, Aïda, Chorus Line en Cats op zijn naam zette.

Al heel wat jaren is Alberto ter Doest als zangpedagoog een bekende naam in Nederland en daarbuiten. Zo is hij een graag geziene gastdocenten op conservatoria in Duitsland, Italië, Engeland en China.

De combinatie van de ervaring binnen het uitvoerend vakgebied, het podium, en het educatieve vakgebied geeft hem de basis voor zijn rol als hoofd van de afdeling Muziektheater van het Codarts Conservatorium in Rotterdam.

Daarnaast is Alberto ter Doest al 20 jaar lid van het vermaarde Nederlands Kamerkoor, o.l.v. dirigent Risto Joost. Samen met het NKK tourt ter Doest regelmatig door heel Europa, Japan, China en de USA.

Introductie van Estill Voice Training in Nederland & opleidingstraject tot Certified Master Teacher

Sinds 1996 is Alberto ter Doest zeer betrokken bij het verspreiden van het gedachtengoed van Estill Voice Training in Nederland d.m.v. geven van cursussen en workshops met diverse onderwerpen waarbij EVT een sleutelrol speelt.

Daarnaast is ter Doest in Nederland de enige Certified Master Teacher (CMT)/ Certified Course Instructor (CCI) die anderen mag opleiden tot CMT.

Vanuit Singasong.nl heeft Alberto ter Doest een opleidingstraject opgezet waarbij het beheersen van alle EVT-materie een absolute primaire vereiste is en waarbij vervolgens een zeer grote focus wordt gelegd op het didactische aspect. Immers, het zelf beheersen van stof is een heel andere tak van sport dan daadwerkelijk kunnen lesgeven aan anderen met de materie van Estill Voice Training.

Een opleidingstraject tot CMT begint daarom te allen tijde bij het volgen van 1 of 2 cursussen EVT level 1&2. Afhankelijk van je achtergrond kun je daarna vrij snel bekijken of je kunt worden toegelaten tot het opleidingstraject tot CMT d.m.v. afleggen van een zgn. CFP-test: een Certificate of Figure Proficiency. Zo’n test kun je afleggen bij elke reeds afgestudeerde CMT in Nederland of België. Resultaten van een CFP-test worden geanalyseerd door Alberto ter Doest en bepalen of je wordt toegelaten tot het opleidingstraject tot CMT.

Een lijst van gecertificeerde master teachers in EVT vind je op de website van Estill Voice International:

-          http://www.estillvoice.com

-          www.singasong.nl

Voor een overzicht van het volledige opleidingstraject van cursist tot Certified Master Teacher wil ik je verwijzen naar www.singasong.nl / t: +31(0)6-16088808 voor meer heldere en up to date informatie.

Namens Alberto ter Doest met vriendelijke groet,

Tusa Tuin – Officemanager Singasong.nl

Similar Articles

2 thoughts on “Estill Voice Training

 1. Beste Alberto,
  Ik hoorde dat je een boek hebt geschreven over jouw huidige aanpak.
  IK wil dat graag iemand kado doen. Waar/hoe kan ik dat boek bemachtigen?
  Met vriendelijke groet,Joost Klabbers

Leave a Reply

Top