Des’Ray helpt

In de jaren 90 zette Des’ray, dé zangers van 2 Brothers on the 4th Floor, zalen op zijn kop. Nu, bijna 20 jaar later is Des’ray niet meer hetzelfde feestbeest. Hoewel ze nog steeds samen met Rene door het land toert om een feestje te bouwen is de zangeres is in de afgelopen jaren flink gegroeid, zowel muzikaal als persoonlijk.

Op dit moment is de drukbezette zangeres bezig met meerdere projecten. Een van deze projecten heet ‘Hygiëne Helpt’. Het is een project waarbij Oxfam Novib en SCA het moederbedrijf van o.a. Libresse, samenwerken om in noord Soedan de hygiënische situatie te verbeteren. Om het project te steunen heeft Des’Ray een nieuwe single opgenomen: Trip down the map of Africa, waarvan de inkomsten naar het project gaan. Des’Ray is 2 jaar geleden betrokken geraakt bij het project. De zangeres had op dat moment de wens om meer te betekenen voor de mensheid, zingen alleen was niet meer genoeg voor haar. Deze wens is met het project van Oxfam Novib eb NCA in vervulling gegaan; ze gebruikt nu haar stem en bekendheid om van de wereld een betere plek te maken.

Afgelopen jaar is Des’ray voor dit project naar Noord-Soedan getogen om met eigen ogen te kunnen zien wat er door Oxfam Novib en gedaan wordt en hoe belangrijk dit is. Omdat de situatie in Soedan nog steeds onrustig is moest Des’ray eerst een speciale veiligheidstraining volgen. Gedurende haar reis moesten zij en het team erg voorzichtig zijn. Des’Ray en het team mochten zonder begeleiding de compound niet verlaten, er waren altijd een local en een vertegenwoordiger van Oxfam Novib aanwezig. De militairen die het gebied bewaken zijn vaak getraumatiseerd door de oorlog. Hierdoor zijn de vaak verslaafd aan alcohol of drugs wat hen gevaarlijk en onberekenbaar maakt. Des’ray herinnert zich de spanning goed: “We mochten niet daar de militairen kijken. Als je naar het binnenland gaat kom je langs een aantal afzettingen, op die plekken moet je heel rustig zijn en mag je niks zeggen. Je ziet de dood in de ogen van de militairen, ze komen echt uit de oorlog.”

Maar waarom dan Zuid-Soedan? Na een jarenlange oorlog heerst er sinds 2005 een relatieve rust in Zuid-Soedan. In deze rust proberen de inwoners hun leven weer op te pakken. Oxfam Novib en NCA helpen hen hierbij. Zij leren de inwoners sanitaire voorzieningen en putten te bouwen om hygiëne te bevorderen. Dit lijkt misschien onbelangrijk maar op dit moment sterft 1 op de 7 kinderen in Zuid-Soedan onder de 5 jaar. Diarree is een van hoofdoorzaken.

Des’Ray: “ Wat hygiëne betreft is het daar heel slecht omdat iedereen daar in de bosjes plast wat in het drinkwater komt, dat zorgt vaak voor diarree. In de hitte daar ben je binnen een dag weg als je diarree hebt.
Dat er vaak kinderen overlijden in het gebied kan Des’ray beamen;
Toen we daar waren hoorden we om 1 uur ’s nachts een enorm gegil, ’s morgen bleek dat er een meisje overleden was en dat haar ouders en niet bij waren geweest. Ik kon niet stoppen met huilen toen ik het hoorde, ik vond het zo erg.” aldus Des’Ray.

De sanitaire voorzieningen zijn belangrijk, maar NCA doet nog veel meer in het gebied; zo steunt Libresse de meisjes van de gemeenschap met beurzen en maandverband. Dit is erg belangrijk volgens Des’ray, want zonder maandverband kunnen de meisjes een week lang niet naar school waardoor ze een achterstand krijgen en vaak afhaken. Terwijl educatie juist zo belangrijk voor hun toekomst is.

Het was een heftige reis voor Des’ray. Maar gelukkig heeft ze buiten de spanning en het verdriet ook een leuke tijd gehad. Tijdens haar reis heeft zij met de kinderen uit Soedan een clip opgenomen. Zij heeft scholen bezocht en heeft samen met de kinderen gezongen. In het dorp was het de hele dag feest. “De mensen zijn daar zo dankbaar voor kleine dingen.”
Des’ray werd er zelf ook rustiger van omdat het snelle westerse leven wat verder van haar af ging staan en ze is beter gaan begrijpen hoe mensen gelukkig kunnen zijn zonder veel materiële bezittingen.
Des’ray: “Ik heb een te gekke reis gehad, de mensen uit het dorp zijn ontzettend vriendelijk en respectvol en ontvingen ons met open armen.”

Wat er in de toekomst met het project gaat gebeuren is nog wat onzeker, maar Des’Ray hoopt in de toekomst vooral meer voor de kinderen in noord Soedan te kunnen doen.

Op dit moment is Des’ray weer in Nederland en richt ze zich ook op andere projecten. Voor de zangeres is het ook belangrijk om zich creatief te kunnen uiten. Des’ray ziet zang en muziek vooral als een uitlaatklep, een manier om te ontspannen in deze snelle westerse wereld. Zo geeft zij ook les in ‘Sing-Go’. Bij Sing-Go worden beweging en zang gecombineerd om te ontspannen en dichter bij jezelf te komen. Des’ray verwacht binnenkort veel meer lessen en trainingen te geven zodat zij ook mensen hier kan helpen. Voor haar eigen ontspanning organiseert zij ook ‘Des’ray and friends’. Samen met haar muziekvrienden waaronder o.a. Angela Groothuizen, Dewie Pechler en Edwin evers behoren geeft zijn eens in de zoveel tijd een concert in eetcafé de Otter waarbij de vonken er vanaf springen.

Similar Articles

Leave a Reply

Top