De Lichtenberger Methode: een andere kijk op zingen

Lichtenberger Methode

Door: Myra Grünning, logopedist en stemcoach

Lichtenberger Methode

In 2002 leerde ik de Lichtenberger® Methode kennen en was meteen verkocht. Als logopedist en stemcoach had ik me al een tijd gespecialiseerd in de zangstem maar ik bleef met een aantal knelpunten en vragen zitten. De Lichtenberger® Methode gaf mij de antwoorden! En zingen werd ineens weer zo leuk. In 2007 studeerde ik af aan het Lichtenberger Instituut. In deze blog vertel ik je meer over de methode.

Het Instituut

De Lichtenberger® Methode komt voort uit wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van lichaamstechnieken op de zangstem. Het is een symbiose tussen wetenschap en kunst. Uit het Duitse onderzoek ontstond een vernieuwende kijk op zingen. Onder leiding van founders Gisela en Walter Rohmert is in 1982 het Lichtenberger® Institut für angewandte Stimmphysiologie in 1982 opgericht. In het instituut wordt de pedagogiek ontwikkeld en het onderzoek voortgezet. Uit de hele wereld komen mensen naar Lichtenberg om les te volgen.

De Methode

De Lichtenberger® Methode draait om zelfwaarneming via de klank en zelfregulatie. Via waarneming wordt dat deel van het zenuwstelsel gestimuleerd dat voor rust verantwoordelijk is. Het is dus een sensorische methode in plaats van een motorische.

Voor mij is het een verademing om dit te ervaren. Ik hoef niet meer hard te werken om lekker te zingen. Mijn verantwoordelijkheid ligt nu bij waarneming en wakker zijn in plaats van bij handelen en ingrijpen. Mijn stem is groter, luider, warmer én ik heb mijn kopstem ontdekt. Op deze manier zingen geeft algehele rust en een enorm plezier. Dit is waarom ik wil zingen!

Strottenhoofd

Het strottenhoofd kent grofweg 3 functies: bescherming van de luchtwegen (bij slikken bv), drukregulatie bij krachtsinspanning (denk bv aan: je adem vastzetten bij tillen, een kind baren, maar ook de fight-flightreflex bij stress) en geluid maken. Bij de eerste 2 functies worden veel spieren in en om het strottenhoofd aangespannen en bij de 3e functie is juist ontspanning nodig zodat de stembanden vrij kunnen vibreren.  De functies concurreren dus met elkaar! En omdat de eerste 2 functies met overleven te maken hebben en reflexmatig geregeld worden, zullen die het altijd winnen van de functie zingen.

Waarneming

Dus, wat te doen om vrij te kunnen zingen? Het strottenhoofd heeft voldoende informatie nodig om ‘te weten’ dat het veilig is om niet in de beschermstand te gaan. Omdat het strottenhoofd onder andere overleving reguleert (verslikken of niet?) staat het via zenuwbanen met het hele lichaam in verbinding. Zo weet het strottenhoofd of het moet sluiten of openen. Om vrij te zingen kunnen we die zenuwbanen stimuleren en ons hier bewust van worden. Daarom is waarneming een van de belangrijkste pijlers van de Lichtenberger® Methode.

Klank

Een andere pijler van de methode is de rol van de klank. Klank is meer dan een product van de stand van een lichaam. Het heeft via de zintuigen invloed op het lichaam. En dus op de stemproductie!

De Lichtenberger® Methode erkent 4 bouwstenen in een gezonde klank: grondtoon, vocaal, vibrato en brilliance. Bij de Lichtenberger® Methode krijgen vibrato en brilliance de meeste aandacht. Het waarnemen en stimuleren hiervan optimaliseren vanzelf de grondtoon en de vocaal: toontreffen en articuleren wordt makkelijker.

Les

Tijdens een Lichtenbergles word je begeleid in het leren waarnemen van jezelf en van de klank. Je zingt een toon en ik stel bepaalde waarnemingsvragen. Of we gebruiken instrumenten of attributen als stimulatie voor jouw stem. Wat hoor je? Profiteert iets er van? Het is een soort mindfulness van de stem. Kun je zijn met dat wat er is? Met misschien wel ongemak of lelijkheid. Zonder in te grijpen. Geef je lijf de kans om rust en balans te vinden. Het leuke is dat het zingen makkelijker wordt en de klank mooier. De methode is geen quick fix maar een duurzame fix. Terug naar de basis van het zingen. Pas als het hele systeem onbelast is, kun je gaan spelen met andere zangtrucs en effecten. Zo wordt zingen weer leuk en lekker!

Wil je dat ook ervaren? Je bent van harte welkom om langs te komen voor een les.

Myra Grünning, praktijk voor Spreken en Zingen

www.myragrunning.nl
info@myragrunning.nl
📱 06-24922078

Similar Articles

Leave a Reply

Top