Complete Vocal Technique

Complete Vocal Technique - Cathrine Sadolin

Complete Vocal Technique is een systematische benadering om ALLE geluiden in ALLE stijlen op een verantwoorde manier te maken.
CVT velt geen oordeel over smaak en staat open voor alle stijlen. De zangmethode is het resultaat van meer dan 25 jaar onderzoek door Cathrine Sadolin. In de meest recente wetenschappelijke onderzoeken werkt zij samen met Dr. Julian McGlashan van Queens Medical Center, Nottingham (UK).

Hieronder CVT in het kort:

CVT gaat uit van 3 basisprincipes:

● ademsteun

● noodzakelijke twang

● geen vooruitgestoken kaak en lipspanning

Ademsteun is het tegenhouden van de adem en kan bereikt worden door de spieren rond de navel langzaam in te trekken, de rugspieren aan te spannen en voor tegenwicht in de lendenstreek te zorgen. Dit alles in een geleidelijke doorgaande beweging alsof je tegen een weerstand werkt.

Noodzakelijke twang is de minimale hoeveelheid aan "twang" (scherp en doordringend karakter) die iedere klank nodig heeft voor een basisstand waarin ze het gezondst is voor de stem en het beste werkt.

Een vooruitgestoken kaak kun je vermijden door ervoor te zorgen dat je onderkaak inwaarts beweegt in vergelijking met je bovenkaak. Lipspanning kun je vermijden door klinkers te vormen met de tong in plaats van de lippen.

Aan deze basisprincipes moet ALTIJD worden voldaan, hoe de klank ook klinkt. Als aan de basisprincipes is voldaan, moet er worden gekozen voor een stemfunctie.

Er zijn 4 stemfuncties:

1. Neutral

2. Curbing

3. Overdrive

4. Edge

Neutral heeft een zacht karakter en is de enige stemfunctie waar men optioneel lucht aan kan toevoegen. Het is te bereiken door een "losse kaak" en te gebruiken over hele stemomvang.

Curbing heeft een middelsterk karakter, klinkt ingetogen en kan gebruikt worden over de hele stemomvang. Curbing is te bereiken door de "hold", die men kan vinden door te jammeren of te kreunen.

Overdrive heeft een sterk karakter en klinkt roepend. Overdrive is te bereiken door de "bite": alsof je een hap uit een appel neemt. Het heeft als enige stemfunctie een bovengrens voor wat betreft de toonhoogte: vrouwen d2 en mannen c2.

Edge (voorheen Belting) heeft ook een sterk karakter en klinkt krijsend. Edge is te bereiken door gebruik te maken van veel "twang". Edge is te gebruiken over de hele stemomvang

In Curbing, Overdrive en Edge gelden klinkerrestricties in de hoogte van de stem. In Neutral kunnen alle klinkers worden gezongen.

Na het kiezen van de stemfunctie kan de klankkleur worden aangepast aan de eigen smaak.

Dit kan op zes plaatsen gebeuren:

1. de positie van de epiglottis

2. de positie van de larynx

3. de vorm van de tong

4. de vorm van de mond

5. de positie van het zachte gehemelte

6. het openen of sluiten van de neusholte

Hierna kunnen desgewenst effecten worden toegevoegd. Voordat hieraan gewerkt kan worden is het van belang dat de basisprincipes, de stemfuncties en klankkleur goed worden beheerst. De effecten:

* distortion

* creaks and creaking * rattle

* growl * grunt

* screams * vocal breaks

* toegevoegde lucht

* vibrato

* ornamentatie

Bij het zingen gelden bovendien de volgende vuistregels:

1. Zingen moet altijd goed voelen.

2. Techniek moet meteen werken, anders is de techniek niet goed.

3. Als een oefening pijn doet of oncomfortabel voelt IS de techniek ook fout. Vertrouw dus op jezelf!

Jeroen Manuhutu

In 2003 introduceerde zanger & zangpedagoog (BMus) Jeroen Manuhutu CVT in Nederland. In 2005 kreeg Jeroen in een kleine groep een jaar lang les van Cathrine Sadolin zelf in Kopenhagen. In 2009 rondde hij aan het Complete Vocal Institute (CVI) in Kopenhagen de 3-year Singing Teacher Course af en is hij daarmee authorised CVT Teacher.

Als CVT-pionier in Nederland was hij 7 jaar lang de Nederlandse agent voor CVT en later het CVI. In 2006 was Jeroen zeer vereerd doordat Cathrine Sadolin de Nederlandse vertaling van haar boek aan hem opdroeg.

Jeroen geeft CVT aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en bij de opleiding Artiest van ROC Tilburg.

Did you know: Jeroen verzorgde tevens jarenlang onze maandelijkse zangtip!
Zie www.completevocaltechnique.nl of www.jeroenmanuhutu.nl

Similar Articles

Leave a Reply

Top